خواص سیر

سیر گیاهی است علفی و دایمی که ساقه آن تا ارتفاع چهل سانتی‌متر نیز می‌رسد. قسمت زیر زمینی آن متورم و مرکب از پنج تا دوازده قطعه و محور در غشاهای نازک و ظریف به رنگ خاکستری مایل به سفید می‌باشد. برگ‌های آن باریک و نواری شکل به رنگ سبز تیره و گل ‌های آن کوچک و صورتی رنگ که به صورت چتر در انتهای ساقه ظاهر می‌شود.

سیر از زمان ‌‌های قدیم در آسیای شرقی و اطراف دریای مدیترانه کشت شده است.

سیر و پیاز رابطه ‌ای نزدیک با یکدیگر دارند که شاید به دلیل بوی بده آن ‌ها باشد. نام سیر در کتاب مقدس آمده است و در مصر قدیم برای مومیایی مردگان و خوش طعم نمودن غذاها به کار می‌رفت. هومر، شاعر یونان باستان، در نوشته ‌های خود از آن یاد کرده است.

مردم روم قدیم اعتقاد داشتند که در سیر یک اثر معجزه‌آسا وجود دارد و آن را به سربازان خود می دادند تا آن ‌ها را شجاع و قوی سازد.

مردم اروپا و مخصوصاً ایتالیا و اسپانیا از قبل از میلاد مسیح آن را می شناختند و از آن استفاده می‌کردند.

بقراط، پدر علم طب، در نوشته ‌های خود از خواص آن یاد کرده و یکی دیگر از دانشمندان قدیم شصت و یک خاصیت مختلف برای سیر قایل شده است.

سه نوع سیر وجود دارد:

§     سیر امریکایی که Creole نیز نامیده می‌شود. این نوع سیر دارای پوست سفید و از انواع دیگر قوی ‌تر است.

§     سیر ایتالیایی که به رنگ صورتی و دارای قطعات زیادتری نسبت به انواع دیگر است.

§     سیر تاهیتی که از دو نوع دیگر درشت ‌تر است و گاهی قطر آن به هشت سانتی‌متر می‌رسد.

حضرت محمد (ص) برای سیر هفتاد خاصیت مختلف قایل شده‌اند و می فرمایند: «از سبزی سیر تا می‌توانید استفاده کنید، زیرا سیر دوای هفتاد درد است، امّا آن که سیر و پیاز خورده به مسجد نیایدو به مردم نزدیک نشود.»

ترکیبات شیمیایی سیر

سیر دارای ترکیبات گوگردی می‌باشد که خاصیت ضد عفونی کنندگی، میکروب کشی و جرم کشی به این گیاه می‌دهد.

همچنین سیر دارای موادی به نام آلیسین، آلیساتین ۱ و آلیساتین۲ می‌باشد که میکروب ‌های حصبه و پاراتیفوئید را از بین می‌برد.

خواص طبی سیر

سیر از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. اسانس سیر که بر اثر تقطیر سیر با بخار اب حاصل می شودف مرکب از مواد سولفوره و مایعی است به رنگ قرمز نارنجی و دارای بویی کمتر از خود سیر که برای تغییر طعم غذا مصرف می‌شود.

§     سر باد شکن و ضدعفونی کننده است.

§     خوردن سیر مصونیت بدن را در مقابل بیماری ‌ها افزایش می‌دهد.

§     سیر کرم کش است و ماده ‌ای آرام بخش برای معده و کلیه می‌باشد.

§     سیر محرک و تقویت کننده بدن است.

§     سیر را می‌توان به عنوان ضد سم و هنگام مسمومیت ‌های غذایی به کار برد.

§     سیر داروی سرماخوردگی و زکام است.

§     برای بر طرف کردن درد و آبسه حاصل از نیش حشرات، مار و عقرب، سیر را در روغن له کنید و روی محل نیش زدگی بمالید.

§     سیر اثر خوبی در معالجه سل دارد

§     سیر فشار خون را پایین می‌آورد، تصلب شرایین را معالجه و انسداد رگها را باز می‌کند.

§     چون سیر گرم و خشک است، بنابر این رطوبت معده و مفاصل را از بین می‌برد و درد مفاصل را التیام می بخشد.

§     سیر خون را رقیق می‌کند.

§     سیر مدر و قاعده آور است و خانم ‌هایی که عادت ماهیانه آن ‌ها معمولاً عقب می‌افتد، باید از سیر استفاده کنند.

§     سیر اثر خوبی در رفع نفس تنگی دارد.

§     خوردن مداوم سیر لقوه و رعشه را از بین می‌برد.

§     سیر درمان کننده ‌ی دردهای مفاصل، سیاتیک و نقرس می‌باشد.

§     سیر برای تقویت نیروی جنسی و افزایش تولید اسپرم در اشخاص سرد مزاج بسیار مفید است.

§     کسانی که قطره‌قطره ادرار می‌کنند، باید حتماً سیر بخورند تا بیماری آنها درمان شود.

§     سر زخم ‌های ریه و درد معده را از بین می‌برد.

§     سیر سنگ ‌های کلیه را می شکند و خارج می‌سازد

§     اگر موهای شما در جوانی سفید شده، سیر بخورید، زیرا خوردن سیر موهای سفید را از بین می بردو موهای سیاه به جای آن می روید.

§     سیر را با زیره بپزید، برای تقویت دندان مفید است.

§     حلوای سیر برای تحریک و تقویت نیروی جنسی مفید است. برای تهیه این حلوا سیر را باید با شیر بپزید، سپس در روغن حیوانی سرخ کنید، بعد آن را با عسل شیرین نمایید و کاملاً له کنید تا مانند حلوا شود.

§     سیر را مانند چای دم کنید و برای تنقیه استفاده نمایید. ‌این تنقیه برای درد سیاتیک مفید است.

§     مالید سیر پخت به دندان،درد دندان را تسکین می‌دهد.

§     سیر را بسوزانید، با عسل مخلوط و ضمادی از آن درست کنید، این ضماد برای رفع خون مردگی زیر پلک چشم مفید است.

§     برای از بین بردن بوی سیر، نیم ساعت پس از خوردن سیر، یک سیب را رنده و با عسل مخلوط کنید و بخورید و یا اینکه بعد از خوردن سیر، برگ جعفری بجوید.

§     سیر به علت مدر بودن برای رفع آب آوردن انساج مفید است.

§     سیر به آسانی کرمک را دفع می‌کند و حتی در دفع کرم اسکاریس نیز مفید است.

§     برای رفع درد عضلانی می‌توان از ضماد سیر استفاده کرد، بدین ترتیب که چند عدد سیر را له کنید و روی پارچه ‌ای بمالید، سپس بر عضوی که درد میکند، بگذارید تا پوست قرمز و درد را بر طرف کند.

§     برای از بین بردن میخچه کف پا از ضماد سیر استفاده کنید.

§     جهت رفع دردهای رماتیسمی و عصبی، ضماد سیر بسیار مؤثر است.

§     برای رفع تنگی نفس و آسم، چند قطره تنتور سیر را روی یک تکه قند بچکانید و آن را در دهان بگذارید و  بمکید تا تنگی نفس از بین برود.

§     برای درست کردن تنتور سیر، پوست چند قطعه سیر را بکنید، له کنید و در دویست گرم الکل سفید نود درجه بیندازید و پس از دو هفته آن را صاف کنید. به جای الکل نود درجه از ویسکی یا ودکا نیز می‌توانید استفاده کنید.

§     جهت ضد عفونی کردن دستگاه تنفسی در هنگام بیماری ‌های تنفسی از شربت سیر استفاده کنید:

§     مقدار صد گرم سیر را با دویست گرم آب و دویست گرم شکر یا قند مخلوط کنید و آن را بجوشانید تا له شود. مقدار مصرف آن سه قاشق سوپخوری در روز است.

§     اخیرا در یکی از بیمارستان ‌های امریکا، برای ضد عفونی کردن فضای بیمارستان از سیر استفاده می‌کنند.

§     در بیمارستان ‌های چین، پزشکان به علت نداشتن بودجه برای خرید آنتی بیوتیک از سیر استفاده می‌کنند. یک بار به شانزده بیمار که به مننژیت مبتلا شده بودند، سر را به صورت خوراکی و تزریقی دادند و توانستند یازده نفر از آن ‌ها را از مرگ نجات دهند. جالب است بدانید که چون مننژیت در داخل مغز و نخاع ایجاد می‌شود، حتی قوی ‌ترین آنتی بیوتیک ‌ها نیز ‌نمی‌توانند از سد خونی مغز عبور و به عامل بیماری حمله کنند، در حالی که سیر این کار را به آسانی انجام می‌دهد و باکتری را منهدم می‌سازد و مهم ‌تر از همه عوارض جانبی نیز ندارد.

§     پاستور پزشک معروف فرانسوی، آزمایشات زیادی روی سیر انجام دادو اثر باکتری کشی سیر را تایید کرد.

§     در ژاپن سیر را می کوبند و از آن ماده ‌ای به نام کایولیک تهیه می‌کنند که به عنوان آنتی بیوتیک مصرف می‌شود.

§     سیر ضد انعقاد و لخته شدن خون است.

§     در شوروی سیر به نام پنی‌سیلین روسی معروف است و معمولاً هنگامی که آنفلوانزا شیوع دارد، مصرف آن بالا می‌رود. چند سال پیش که آنفلوانزا شیوع پیدا کرد، مردم شوروی پانصد تن سیر مصرف کردند.

§     خوردن سیر سلول ‌های سرطانی را از بین می‌برد.

§     یکی از دانشمندان امریکایی که در دانشگاه فلوریدا روی بیماری ایدز تحقیق می‌کند، معتقد است که سیر روی این بیماری نیز اثر مثبت دارد.

§     مصرف سیر مقدار کلسترول خون را پایین می‌آورد. مقدار LDH را کاهش می‌دهد. مقدار مصرف سیر برای منظور سی گرم در روز است. جالب است که با مصرف سیر در چند ماه اول مقدار کلسترول ممکن است بالا رود و این بدین علت است که کلسترول از داخل نسوج خارج و وارد خون می‌شود تا از این طریق دفع گردد. بعد از اینکه کلسترول به حالت معمولی رسید، باید برای حفظ این حالت روزی نصف سیر خام مصرف کرد.

§     اشخاصی که سیر می خورند فاکتور انعقاد خون (Fibrinogen)آنها کاهش می‌یابد و این عاملی است که بر ضد حمله قلبی اثر بسیار  مفیدی دارد. سیر را می‌توان به جای آسپیرین نیز مصرف کرد، برای این اثر جانبی ندارد.

§     دانشمندان بلغاری با تحقیقاتی که روی سیر انجام داده‌اند، دریافته ‌اند که مصرف سیر فشار خون سیستولیک و دایاستولیک را تا حدود بیست درصد کاهش می‌دهد.

§     خوردن سیر از سرطان جهاز هاضمه جلوگیری می‌کند.

§     برای درست کردن یک آنتی بیوتیک قوی، یک قاشق سوپ خوری عسل را با یک قاشق چایخوری پودر سیر مخلوط کنید. در خیلی از موارد این آنتی بیوتیک اثر بسیار خوبی دارد. از این آنتی بیوتیک برای سرماخوردگی، گوش درد بچه ‌ها، گلودرد میکروبی و به طور کلی به جای آنتی بیوتیک استفاده کنید. مقدار مصرف آن یک قاشق و سه بار در روز است.حتی مواقعی که آنتی بیوتیک روی بیماری ‌ها اثر ندارد، عسل و سیر اثر بسیار خوبی دارد.

§     چینی ‌ها قرن‌هاست که برای پایین آوردن فشار خون از سیر استفاده می‌کنند.

مضرات سیر

سری با آن که خواص بسیاری دارد، باید به حد اعتدال مصرف شود، زیرا استفاده زیادی از آن در بعضی اشخاص موجب سردرد، ضعف نیروی جنسی، ضعف چشم و عارضه بواسیر می‌شود. سیر برای کسانی که اسهال دارند نیز مضر است.

کسانی که معده ضعیفی دارند و به طور کلی سیستم هاضمه آنها ضعیف است، نباید در خوردن سیر افراط کنند.

کسانی که یبوست دارند، نباید سیر بخورند، و برای  رفع مضرات آن سیر را باید با آب نمک بپزند و کمی به آن روغن بادام یا کره اضافه کنند.

اشخاصی که گرم مزاج هستند، اگر می خواهند سیر بخورند، طبق توصیه ابن سینا باید سیر ار بپزند یا سیر ترشی استفاده کنند.

برای پختن سیر، می‌توانید پس از پوست کندن، آن را به مدت سه دقیقه بخار دهید.

اشخاصی که فشار خون پایین و یا آلرژی دارند نیز نباید سیر بخورند.

منبع : پرشک سنتی



« (خبری قبلی)
(خبری بعدی) »



پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.