خواص لوبیای سویا

سویا قرن‌هاست که غذای مردم آسیا مخصوصاً چین بوده است و چینی‌ها آن را همراه با برنج به عنوان غذای اصلی خود مصرف می‌کنند. ایالات متحده‌ی آمریکا بزرگ‌ ترین تولید کننده‌ی سویا می‌باشد و تقریباً دو سوم محصول کل دنیا را تولید می‌کند. سویا در ایران به نام لوبیای روغنی، لوبیا چیتی، سوژا و دانه‌ی سویا معروف است.

سویا گیاهی است یک ساله دارای ساقه‌ی پر شاخه، برگ‌های بیضی، نوک تیز و سبز رنگ میوه‌ی آن شبیه لوبیا است که در هر غلاف آن سه تا پنج دانه جدا از یکدیگر وجود دارند. رنگ دانه‌ی سویا بر حسب انواع مختلف، متفاوت است و به رنگ‌های زرد، سفید، سیاه، خاکستری و خالدار دیده می‌شود. دانه‌ی سویا به بزرگی یک نخود، کمی مسطح و گرد است. دانه‌ی سیاه سویا بیشتر در طب گیاهی مصرف دارد، ولی از دانه‌ی زرد رنگ آن بیشتر برای روغن گیری استفاده می‌کنند. سویا به علت داشتن پروتئین و مواد مغذی در تغذیه‌ی انسان به کار می‌رود.

سویا از چین به نقاط دیگر دنیا راه یافته است و به طور وحشی در آن کشور وجود دارد، ولی امروزه در اغلب نقاط دنیا کشت می‌شود.

سویا در حدود سه هزار و پانصد نوع مختلف دارد که هر کدام د رآب و هوای خاصی رشد می‌یابد.

ترکیبات شیمیایی سویا

سویا از نظر ویتامین‌های گروه B بسیار غنی است و دارای مقداری ویتامین‌های C ، E ، D و K و کمی کاروتین می‌باشد. همچنین سویا کلروفیل و آنتی بیوتیکی به نام کاناوالین نیز وجود دارد.

دانشمندان موفق شده‌اند که از لوبیای سویا یک نوع آنتی بیوتیک ارزان قیمت تهیه کنند که مورومیکس نامیده می‌شود و باکتری‌های مضر روده را از بین می‌برد.

جدول زیر مواد موجود در صد گرم دانه‌ی خشک و رسیده، جوانه‌ی سویا، شیر سویا و سس سویا را نشان می‌دهد.

همان طور که گفته شد، سویا از نظر مواد پروتئینی بسیار قوی است و در کشورهای فقیر از آن به عنوان جانشین گوشت استفاده می‌کنند.

بنابراین همان طور که در جدول بالا دیده می‌شود، مقدار پروتئین سویا یک و نیم برابر گوشت گاو می‌باشد و منبع غنی پروتئین است. برای درست کردن شیر سویا، دانه‌ی سویا را له می‌کنند و به مدت بیست و چهار ساعت تحت تأثیر آب قرار می‌دهند، سپس آن را صاف می‌کنند و بدین ترتیب نوشابه‌ای مانند شیر به دست می‌آید که منبع غذایی خوبی است و می‌توان به جای شیر گاو صرف کرد.

روغن سویا که از فشردن دانه‌های له شده‌ی سویا به دست می‌آید، رنگ زرد مایل به قرمز دارد و دارای بوی مخصوصی شبیه بوی لوبیا است و در حرارت پانزده درجه منجمد می‌شود، ولی در درجه حرارت معمولی حالت روان دارد.

خواص سویا

§       سویا مقوی و بادشکن است.

§       سویا خنثی کننده‌ی مواد سمی است. در قدیم چینی‌ها سویا را به گوشت مانده می‌زدند تا به مسمومیت دچار نشوند.

§       دانه‌ی سویا، مدر، تب بر و ضد سم است.

§       سس سویا باعث ترشح بیشتر شیره‌ی معده می‌شود و بنابراین خوردن آن هضم غذاهای پروتئینی را تسریع می‌کند.

§       در چین دانه‌ی سویا را به عنوان ضد سم مصرف می‌کنند.

§       دانه‌ی سویا برای ناراحتی‌های بعد از زایمان و اختلالات نیروی جنسی مفید است.

§       شیر سویا غذای مفیدی برای کودکان است.

§       نان سویا برای مبتلایان به بیماری قند بسیار مناسب است، زیرا اولاً ارزش غذایی زیادی دارد، ثانیاً مواد نشاسته‌ای که تبدیل به قند می‌شوند، در آن کم است.

§       ۹) دانه‌های سبز سویا را له کنید و به صورت ضماد درآورید. این ضماد برای زخم‌های آبله و سایر زخم‌ها مفید است، همچنین برای رفع التهاب و قرمزی پای بچه‌ها که بر اثر ادرار به وجود می‌آید، مفید است.

§       ۱۰) برگ‌های گیاه سویا ضد سم مار است و اگر محل مارگزیدگی را با آن ماساژ دهید، سم را دفع می‌کند.

§       ۱۱) سویا برای مبتلایان به نقرس و رماتیسم و اشخاصی که ضعف جسمانی دارند، بسیار مفید است.

§       ۱۲) سویا کلسترول خون را پایین می‌آورد. اشخاصی که کلسترول بالایی دارند، باید به جای گوشت و لبنیات از فرآورده‌های سویا استفاده کنند.

§     نوعی مخمر از دانه‌ی سویا تهیه می‌شود که به نام مایکودرما معروف است. این مخمر شیرین و خنک کننده است و برای معالجه‌ی رماتیسم و به خصوص رماتیسم زانوها مؤثر است، همچنین برای تقویت طحال و نرم کردن سس سویا اشتهاآور است.

§     سس سویا را برای از بین بردن بوی گوشت به کار می‌برند.

§     سس سویا را به غذاهایی که تردید دارید سالم باشند بزنید، سم آن را خنثی می‌کند.

§     سس سویا ، ملین، خنک کننده و ضد سم است.

§     سس سویا درمان‌کننده‌ی اگزما و جذام است.

§     اگر زن حامله در معرض خطر سقط جنین باشد، به او سس سویا یدهید.

§     اگر ادرار کسی به خون آلوده است، سس سویا درمان آن است.

§     سس سویا برای سوختگی پوست مفید است.

§     کسانی که مبتلا به بیماری قند هستند، اگر از فراورده‌های سویا استفاده کنند، به تنظیم انسولین خون آن‌ها کمک می‌کند.

§     فرآورده‌های سویا برای پیشگیری از سرطان مفید است.

§     سویا به فعالیت روده‌ها و دفع منظم سموم کمک می‌کند.

§     سویا مقدار تری‌گلیسیرید خون را پایین می‌آورد.

§     برای تمیز کردن شریان‌ها از فرآورده‌های سویا استفاده کنید. حتی آن‌هایی که مبتلا شرایین و در معرض حمله‌ی قلبی هستند، اگر از سویا استفاده کنند و گوشت را از برنامه‌ی غذایی خود حذف کنند، به زودی شریان‌های آن‌ها تمیز و جوان خواهد شد.

§     سویا سنگ کیسه‌ی صفرا را می‌شکند و خارج می‌سازد و اگر از فرآورده‌های سویا استفاده کنید، در بدن شما سنگ کیسه ی صفرا تولید نخواهد شد. اگر سنگ کیسه‌ی صفرا دارید رژیم خود را به سویا تغییر دهید.

§     سویا برای سلامت روده‌ی بزرگ و تنظیم تخلیه و دفع مواد زاید بسیار مفید است.

§     سویا ماده‌ای مؤثر برای درمان سرطان کولون است.

§     سویا به عنوان سوپ ضد سرطان در ژاپن مصرف می‌شود. این سوپ، میزو نامیده می‌شود. تحقیقات نشان داده است کسانی که از این سوپ می‌خورند، کمتر به سرطان مبتلا می‌شوند.

§     سویا از سرطان سینه جلوگیری می‌کند.

§     سویا منبع غنی هورمون استروژن( Estrogen ) (هورمون زنانه) است، بنابراین می‌تواند در دوران یایسگی جانشین هورمون‌های مصنوعی شود. پس خانم‌ها در دوران یایسگی بهتر است از فرآورده‌های سویا استفاده کنند.

§     فرآورده های سویا زیاد است و بسته به نوع سلیقه می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید مانند شیر سویا، شیر بریده‌ی سویا، آرد سویا، بلغور سویا، سویای بوداده، پروتئین سویا، سس سویا، سویای تخمیز شده، جوانه‌ی سویا و غیره.

منبع : پزشک سنتی



« (خبری قبلی)
(خبری بعدی) »



پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.