خواص مارچوبه

مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن تا یک و نیم متر می‌رسد و دارای شاخه‌های نسبتاً چوبی و صاف می‌باشد.

مارچوبه به صورت وحشی در اکثر نقاط دنیا می‌روید. برگ‌های آن فلسی شکل هستند و از کنار آن‌ها شاخه‌هایی باریک، دراز و سبز رنگ به صورت دسته‌های سه تا هشت تایی خارج می‌شوند.

ساقه‌های نرم و ریزوم این گیاه، فلس مانند و پوشیده از ریشه‌های متعدد به رنگ خاکستری است که همان قسمت خوراکی این گیاه می‌باشد. گل‌های آن که در اوایل تابستان ظاهر می‌شود، به صورت آویخته و زرد رنگ است. میوه ی مارچوبه قرمز رنگ و دارای دانه‌های سیاه متعدد می‌باشد.

این گیاه را به علت زیبا بودن، به صورت تزیینی در باغچه‌ها می‌کارند. مارچوبه را در اوایل پاییز می‌چینند. این گیاه از زمان‌های قدیم مورد استفاده‌ی بشر بوده است، حتی در اهرام ثلاثه‌ی مصر، نقاشی‌هایی وجود دارد که مارچوبه را می‌توان به صورت‌های مختلف مصرف کرد. باید مارچوبه را با کمی آب و حرارت در ظرف‌های ضد زنگ پخت و ان را تقریباً به صورت نیمه خام برداشت. آب مارچوبه را دور نریزید و از آن برای سوپ استفاده کنید، زیرا ******** باشد.

شاخه‌های مارچوبه‌ی تازه راست و نرم و نوک آن باز نشده است. اگر فلس‌های نوک آن باز باشد، نشانه‌ی این است که گیاه مدت زیادی مانده و کهنه شده است.

برای نگهداری مارچوبه، آن را در پارچه‌ای مرطوب ببندید و در یخچال قرار دهید، زیرا گرما و خشکی، آن را از بین می‌‌برد.

مارچوبه را می‌توان در سالاد ریخت و یا از آن سوپ تهیه کرد.

ترکیبات شیمیایی مارچوبه

مارچوبه دارای آسپاراژین، کونی فرین، اینوزیت، تانن، اسید گالیک، اَسپاراگوز و اسید سوکسی نیک می‌باشد. دانه‌ی آن دارای پانزده درصد مواد روغنی می‌باشد که این روغن زرد مایل به قرمز است.

خواص درمانی مارچوبه

از نظر طب قدیم ایران مارپوبه گرم و خشک است، بنابراین آن‌هایی که سردمزاج هستند، باید آ را با عسل و آن‌هایی که گرم مزاج هستند، آن را با سرکه بخورند.

مارچوبه گیاهی است ادرارآور و خواص زیادی دارد:

§     خوردن آن قدرت بینایی را تقویت می‌کند.

§     اگر هنگام شروع آب آوردن چشم خورده شود، این بیماری را متوقف می‌کند.

§     برای تقویت نیروی جنسی مفید است.

§     ضعف مثانه را برطرف می‌کند.

§     برای تقویت قلب مفید است.

§     یرقان، خستگی و ضعف کبد را معالجه می‌کند.

§     ملین است و یبوست را برطرف می‌کند.

§     تب‌بر است.

§     درمان‌کننده‌ی درد روده‌هاست.

§     برای بیماری سینه مفید است.

§     مارچوبه به علت داشتن کلروفیل، خون ساز است و کسانی که کم‌خون هستند، باید از این گیاه استفاده کنند.

§     مارچوبه به ساختن گلبول‌های قرمز خون کمک می‌کند.

§     علاوه بر مارچوبه‌ی پخته، می‌توان از دم‌کرده‌ی آن نیز استفاده کرد. برای تهیه‌ی دم‌کرده‌ی مارچوبه باید چند شاخه‌ی مارچوبه را در داخل یک لیتر آب جوش بریزید و مقداری هم رازیانه و جعفری به آن اضافه کنید و بگذارید مدت پنج دقیقه دم بکشد. از این دم کرده به مقدار دو تا سه فنجان در روز برای تسکین و آرامش قلب استفاده کنید.

مضرات مارچوبه

آن‌هایی که مبتلا به ورم مجاوری ادرار هستند و یا اشخاص عصبی نباید مارچوبه مصرف کنند. همچنین مارچوبه برای مبتلایان به رماتیسم و سنگ کلیه خوب نیست.

منبع : پزشک سنتی



« (خبری قبلی)
(خبری بعدی) »



پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.