خواص نعناع

نعناع گیاهی است علفی و چند ساله که علاوه بر ساقه‌ی زیرزمینی که گیاه را در خاک مستقر می‌سازد، دارای ساقه‌ی هوایی نیز هست. از محل گره های ساقه که در تماس با زمین است، ریشه‌هایی خارج می‌شود که ساقه‌های جدیدی را درست می‌کنند. بنابراین اگر شما فقط یک ساقه ی نعناع در باغچه‌ی خود بکارید، به زودی تمام باغچه‌ی شما پر از نعناع می‌شود.

برگ های نعناع بیضی شکل، نوک تیز و دندانه دار می باشد. گل‌های آن بسته به نوع نعناع ممکن است قرمز، ارغوانی یا سفید باشد.نعناع درمناطق معتدل و آفتاب‌گیر به خوبی رشد می کند.

نعناع از زمان‌های قدیم به عنوان یک گیاه معطر و اشتهاآور، برای ناراحتی‌های دستگاه گوارش به کار رفته است. بقراط، پدر علم طب، از نعناع در نوشته‌های خود یاد کرده است. در قرون وسطی از نعناع معالجه‌ی بیماری‌ها التیام زخم‌ها و تسکین درد گزیدگی زنبور و سگ هار استفاده می‌شد.

ترکیبات شیمیایی

نعناع دارای ماده‌ای به نام منتول است که ایجاد احساس خنکی در دهان می کند. مقدار منتول در نعناع بسته به نوع آن از سی و پنج درصد تا پنجاه و پنج درصد تغییر می کند که البته اگر نعناع دیر کنده شود، مقدار منتول آن تا حدود سی درصد پایین می‌آید.

خواص طبی نعناع

نعناع از نظر طب قدیم ایران نسبتاً گرم و خشک است و از نظر خواص دارویی از پونه قوی‌تر است. از نعناع، اسانس، روغن و تنتور تهیه می‌کنند که مصارف طبی مختلفی دارد.

§     نعناع بادشکن است و گاز معده و روده را از بین می‌برد.

§     نعناع تقویت کننده‌ی بدن و به ویژه معده است.

§     نعناع ضدتشنج و ضد سرفه است.

§     یک فنجان چای گرم نعناع، سینه را آرام می‌کند.

§     نعناع قاعده‌آور است و هنگامی که عادت ماهیانه‌ی خانم‌ها عقب می‌افتد، به ایجاد آن کمک می‌کند.

§     نعناع مسکن، آرام بخش و قابض است.

§     استفاده از نعناع، درد شکم را برطرف می‌کند.

§     نعناع یکی از بهترین داروها برای رفع اسهال است.

§     نعناع درمان سرماخوردگی و آنفلونزا می‌باشد.

§     برای رفع سوء هاضمه و ناراحتی های معده و روده، نعناع مصرف کنید.

§     نعناع ناراحتی‌های اعصاب را برطرف می کند.

§     برای تسکین درد دندان، نعناع را در دهان بگذارید و بجوید.

§     اگر گوش درد دارید، چند قطره از مخلوط عصاره‌ی نعناع و عسل در گوش بچکانید، درد گوش برطرف می‌شود.

§     آشامیدن چای نعناع و یا عصارۀ نعناع، خونریزی سینه را قطع می‌کند.

§     نعناع خون را رقیق می‌کند.

§     کمپرس نعناع درد سینه و پهلو را از بین می‌برد.

§     نعناع کرم‌های روده و معده را می‌کشد.

§     برای از بین بردن سکسکه، دل به هم خوردگی و استفراغ ، نعناع را با آب انار ترش بخورید.

§     معمولاً نعناع را با سکنجبین، ترشی و سرکه می‌خورند تا سردی سرکه را از بین ببرد.

§     نعناع برای رفع تنگی نفس مفید است، حتی بوییدن عصارۀ نعناع، تنگی نفس را از بین می‌برد.

§     نعناع ادرار را زیاد می‌کند.

§     برای رفع قولنج، دردهای روده و معده و هضم نشدن غذا، چای نعناع بنوشید.

§     برای از بین بردن گلودرد، چای نعناع قرقره کنید.

§     نعناع معرق است، بنابراین تب را پایین می‌آورد.

§     در هنگام سرماخوردگی، بینی را با چای نعناع بشویید. برای درذست کردن چای نعناع، یک قاشق چای خوری برگ نعناع خشک را در یک لیوان آب جوش بریزید و مدت پنج دقیقه دم کنید.

§     برای این که نعناع اثر ضدگار را بیشتری داشته باشد، یک قاشق چای خوری برگ نعناع را در یک لیوان آب جوش بریزید و مقداری عسل و چند دانه هل به آن اضافه و برای مدت پانزده دقیقه دم کنید.

§     یکی از فرآورده‌های نعناع، اسانس نعناع است که از تقطیر برگ و سرشاخه‌های گلدار نعناع تحت اثر بخار آب تهیه می‌شود و دارای پنجاه درصد تا هفتاد درصد منتول می‌باشد. اسانس نعناع که در کشور انگلستان تهیه می شود، شهرت خاصی دارد. این اسانس به عنوان تقویت‌کننده‌ی معده، بادشکن، ضدعفونی کننده، رفع کننده‌ی دل پیچه‌ی بچه‌ها و اسهال به کار می‌رود.

برای استفاده از اسانس نعناع، کافی است که مقدار یک تا سه قطره از آن را با یک لیوان آب و یا نوشابه مخلوط کنید و بنوشید. از اسانس نعناع در تهیه‌ی شیرینی‌جات، خمیر دندان، عطر، آب نبات و سایر غذاها استفاده می‌شود.

§     اسانس نعناع را نباید به مقدار زیاد برای کودکان و نوزدان استفاده کرد، زیرا روی حرکات تنفسی و قلب اثر می گذارد و ممکن است خطرناک باشد.

§     اگر اسانس نعناع به مقدار زیاد مصرف شود، فشار خون را بالا می‌برد و موجب حالت تهوع، استفراغ و درد معده می‌شود و حرکات ارادی را از بین می برد.

§     اگر بدن شما خارش دارد، مقدار دو گرم اسانس نعناع را در پنجاه گرم وازلین بریزید، خوب با هم مخلوط کنید و بر محل خارش بمالید.

§     برای از بین بردن زکام و برونشیت، نعناع را در آب گرم بریزید و بخور دهید.

§      نعناع کیسه‌ی صفرا را به کار می‌اندازد و تورم لوله‌های کیسه‌ی صفرا را برطرف می‌کند.

§     اگر از بیماری رماتیسم و آرتروز رنج می‌برید، از روغن نعناع استفاده کنید. طرز استفاده به این صورت است که دو قطره روغن نعناع را با یک قاشق سوپ خوری روغن بادام مخلوط کرده و محل های دردناک را با آن ماساژ دهید.

§     برای رفع سردرد، از کمپری نعناع استفاده کنید، بدین ترتیب که ده قطره روغن نعناع را با یک لیوان آب سرد مخلوط کنید و در کی کاسه بریزید، سپس یک پارچه که به اندازه‌ی پیشانی باشد، در آن فرو ببرید، آب اضافی آن را بگیرید و روی پیشانی و شقیقه‌ها بگذارید تا سردرد برطرف شود.

§     نعناع بهترین دارو برای کبد است. کبد را تمیز و صفرا را رقیق می‌کند و کلسترول خون را پایین می‌آورد. برای این منظور، چای نعناع را قبل از غذا بنوشید.

§     نعناع علیرغم تمام خواص گفته شده، اگر زیاد مصرف شود، سیستم گوارشی را تحریک می‌کند. اگر شما دو تا سه فنجان چای نعناع در روز می‌نوشید بهتر است بعد از دو هفته، چند روز آن را قطع و دوباره شروع کنید.

منبع : پزشک سنتی



(خبری بعدی) »



پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.