خواص هویج

هویج گیاهی است دو ساله و دارای ریشه‌ی راست و ساقه‌ی بی‌کرک که نوع پرورش یافته‌ی آن در اکثر مناطق کشت می‌شود. قسمت مورد استفاده گیاه هویج، ریشه‌ی، میوه و تخم آن است.

هویج دارای هشتاد و هفت درصد آب، یک و نیم درصد مواد ازته، دو صدم درصد چربی، هشت درصد مواد گلوسیدی، حدود یک و نیم درصد سلولز، مقداری ماده‌ی رنگی کاروتن(ویتامین A ) و دیاستازهای مختلف و ویتامین‌های مختلف E, D, C, B, Aمی‌باشد.

تحقیقات جدید نشان داده است که در هویج یک نوع اسانس گیاهی وجود دارد که کم ‌کننده‌ی قند خون است بنابراین این عقیده‌ی قدیمی که هویج برای مبتلایان به بیماری قند خوب نیست؛ کاملاً غلط است و بیماران قند می‌توانند به مقدار کم از این گیاه استفاده کنند. هویج با داشتن مواد مقوی و ویتامین‌های مختلف یکی از مهم‌ترین و مفیدترین گیاهان برای بدن است. خوردن هویج مقاومت بدن را در مقابل بیماری‌های عفونی بالا می‌بدر.

مصرف هویج در برطرف کردن بیماری‌هایی نظیر آب آوردن انساج بدن، عدم دفع ادرار، تحریک دستگاه هاضمه و تنفسی، سرفه‌های مداوم، آسم و اخلاط خونی و نیز در دفع کرم اثر معجره‌آسایی دارد.

از هویج می‌توان در موارد زیر استفاده کرد:

§     برای برطرف کردن یبوست، یک کیل

هویج را رنده کنید و در مقداری آب به مدت دو ساعت بجوشانید تا به صورت ژله درآید. صبح ناشتا چند قاشق از آن را بخورید.

§     سوپ هویج برای کودکان شیرخوار که معده‌ی حساسی دارند بسیار سودمند است. برای تهیه‌ی این سوپ باید ابتدا دویست گرم هویج رنده شده را در دیگ بریزید و به آن یک لیتر آب اضافه کنید و آن را بجوشانید تا هویج‌ها کاملاً له شوند، سپس آن را صاف کنید و به نسبت مساوی با شیر مخلوط نمایید و در شیشه‌ی شیر بچه بریزید و به او بدهید.

§     تخم هویج را به مقدار یک قاشق چای‌خوری در یک لیوان آب جوش بریزید و آن را به مدت پنج دقیقه دم کنید. این دم کرده‌ی اثر نیرودهنده، اشتها آور، مدر، زیاد کننده‌ی شیر در خانم‌های شیرده و قاعده آور است.

§     هویج را له کنید و روی زخم‌های بدن بگذارید، درد و ناراحتی را تسکین می‌دهد.

§     جوشانده‌ی هویج و یا هویج رنده شده، پماد خوبی برای آبسه، سرطان پستان، زخم‌های تازه و کهنه، واریس، سوختگی، زرد زخم، اگزما و کورک می‌باشد.

§     برگ هویج را با آب بجوشانید. این جوشانده را قرقره کنید، برای آبسه‌ مخاط دندان و دهان مؤثر است. به علاوه می‌توان از آن برای رفع ترک و خراش‌های پوست استفاده کرد.

§     هنگامی که کودک شروع به دندان درآوردن می‌کند، یک قطعه هویج باریک را برای دندان زدن به او بدهید، از قطعات پلاستیکی که در داروخانه‌ها می‌فروشند، بسیار بهتر است.

§     هویج در بیشتر فرآورده‌های بهداشتی، مورد استفاده قرار می‌گیرد. بهترین کرم برای تأمین لطافت و طراوت پوست، مخصوصاً پوست ناحیه‌ی اطراف چشم، مخلوطی از روغن هویج، روغن آفتاب‌گردان، روغن جوانه‌ی گندم و روغن فندق است.

§     اگر آب هویج را روی صورت بمالید باعث روشن شدن و جلوه‌ی پوست صورت می‌شود و حتی بعضی از عوارض پوست چرب را نیز از بین می‌برد.

§     برای رفع ناراحتی‌های سینه و دفع کرم روده‌ی اطفال، شربت هویج بهترین دارو است. برای درست کردن شربت هویج، یک قسمت هویج رنده شده را در دو قسمت آب بریزید و چار قسمت شکر به آن اضافه کنید و آن را بپزید تا به صورت شربت درآید و روزی سی تا صد گرم از آن را به طفل یا شخصی که مبتلا به عوارض فوق می‌باشد بدهید.

§     اگر می‌خواهید لاغر شوید، همه روزه با غذا هویج خام بخورید.

§     اگر می‌خواهیدچاق شوید، به عنوان صبحانه باید آب هویج بخورید.

§     اگر هویج و پیاز را با هم بجوشانید و به آن آب لیمو اضافه کنید، داروی مؤثری برای درمان بیماری‌های عصبی و امراض کلیوی و همچنین جوان کردن پوست می‌باشد.

§     کسانی که به کم خون مبتلا هستند، حتماً باید هویج بخورند، زیرا هویج به علت داشتن آهن زیاد، هموگلوبین خون را بالا می‌برد.

§     از آب هویج می‌توان برای برطرف کردن امراض معدی، کلیوی، سوءهاضمه و بیماری‌های قلبی استفاده کرد.

§     برای پاک سازی خون و پاک کردن بدن از سموم مختلف، آب هویج را با آب لیمو مخلوط کنید و بنوشید.

§     برای درمان یرقان، مخلوطی از آب هویج، آب لیمو و آب پیاز درست کنید و به بیمار بدهید. این مخلوط برای درمان سینه درد و گلو درد نیز به کار می‌رود.

§     برای خارج کردن سنگ کیسه‌ی صفرا، هویج اثر معجره‌آسایی دارد.

§     هویج در رفع بیماری‌های آپاندیس و قولنج مؤثر است.

§     خوردن هویج برای بیماری بواسیر مفید است.

§     خوردن هویج جوش‌های صورت را درمان می‌کند.

§     برای تقویت قوای جنسی و تحریک کبد و روده ها، هویج داروی مؤثری است.

§     هویج مخلوط با آرتیشو، داروی خوبی برای درمان بیمار‌ی‌های کبدی است.

§     در بیمارستان معروفی در فرانسه برای درمان بیماری‌های کبدی، فقط از سوپ هویج استفاده می‌شود. دستور تهیه‌ی این سوپ به شرح زیر است:

حدود هفتصد و پنجاه گرم هویج را رنده کنید و آن را در ظرفی که مقداری آب نمک دارد، بریزید، سپس به آن یک قاشق چای‌خوری جوش شیرین و یک قاشق سوپ خوری کره اضافه کنید. آن را به جوش آورید و با آتش ملایمی آن را بپزید تا آب بخار شود. هر روز یک بشقاب از آن را قبل از غذا بخورید.

§     دل درد بچه‌ها که با فشار همراه است، با دادن سوپ هویج و یا شربت هویج به خوبی درمان می‌شود.

§     هویج اعمال روده‌ها را منظم می‌کند و کمبود الیاف غذاهای گوشتی را جبران می‌کند بنابراین آن‌هایی که گوشت زیاد مصرف می‌کنند، حتماً باید هویج بخورند تا به یبوست دچار نشوند.

§     برای برطرف کردن اسهال بچه ها، بهترین دارو سوپ هویج است. برای این منظور باید پانصد گرم هویج را رنده کنید و در یک لیتر آب بجوشانید تا، کاملتً پخته و نرم شود، سپس آن را در آسیاب برقی بریزید تا به صورت شربت درآید، بعد به آن آب اضافه کنید تا حجم آن یک لیتر شود.

این مقدار سوپ غذای یک روز بچه است، بدین صورت که باید شیشه‌ی شیر طفل را از این سوپ پر کنید و به بچه بدهید. اگر در آخر سوپ از شیشه بیرون نمی‌آید، آن را با قاشق به طفل بدهبد. دقت کنید که به غیر از این سوپ، غذای دیگری به بچه ندهید تا اسهالش کاملاً برطرف شود. معمولاً بدترین نوع اسهال در روز چهارم یا پنجم بهبود می‌یابد و بعد از آن می‌توانید شیر دادن را دوباره شروع کنید، یعنی مقدار بیشتری آب به آن اضافه کنید.

برای بچه‌هایی هم که معده‌ی حساسی دارند، سوپ هویج بهترین دارو است، بدین ترتیب که می‌توان یک یا دو بار در روز به جای شیر به بچه سوپ هویج داد. حتی به بچه‌هایی که کمتر از سه ماه دارند، می‌توان به طور متناوب سوپ هویج داد، یعنی یک وعده شیر و یک وعده سوپ هویج، بعد از سه ماهگی این روش تبدیل به یک وعده سوپ و دو وعده سیر می‌شود.

§     نوشیدن آب هویج، صبح ناشتا، مواد سمی را از خون خارج می‌کند.

§     برای دفع ترشحات برونش‌ها و ریه‌ها، مخلوط آب هویج با شیر داروی بسیار مژثری است.

§     اگر به آسم و یا گرفتگی صدا دچار شده‌اید آب هویج بخورید.

§     برای دفع کرم کدو، باید هشت روز صبح ناشتا یک لیوان هویج رنده شده بخورید، مسلماً مؤثر خواهد بود.

§     خانم‌هایی که پوست حساسی دارند، حتماً باید پوست صورت و گردن خود را با آب هویج پاک کنند.

§     نوشیدن دم کرده‌ی تخم هویج و یا جویدن تخم هویج، گاز معده را خارج و فعالیت روده‌ها را زیاد می‌کند.

در خاتمه باید یادآوری کرد که هیچ‌گاه نباید پوست هویج را کَند، زیرا مواد مغذی و ویتامین‌های خود را از دست می‌دهد. باید هویج را با برس شست و مصرف کرد.

البته علیرغم خواص زیادی که هویج دارد، در مصرف آن نباید زیاده‌روی کرد. مشاهده شده آن‌هایی که هویج زیاد مصرف می‌کنند، رنگ پوست و چشم آن‌ها زرد می‌شود که البته خطری ندارد، چون اگر چند روز هویج مصرف نکنند، دوباره پوست و چشم به رنگ طبیعی خود برمی‌گردند.

منبع : پرشکی سنتی



« (خبری قبلی)



پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.