خواص گشنیز

گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و منطقه‌ی مدیترانه است و در بیشتر نقاط ایران نیز می‌روید. گشنیز از زمان‌های قدیم وجود داشته و حتی مورد مصرف مصری‌ها بوده است.

بقراط این گیاه را می‌شناخت و برای درمان بیماری‌های مختلف از آن استفاده می‌کرد. در قرون وسطی ضعف جنسی را با گشنیز درمان می‌کردند.

گشنیز گیاهی است علفی و یک ساله، به رنگ سبز که ارتفاع آن تا هشتاد سانتی‌متر نیز می‌رسد. برگ‌های آن به دو شکل ظاهر می‌شوند: آن‌هایی که در قاعده‌ی ساقه وجود دارند، به شکل دندانه‌دار و آن‌‌هایی که در طول ساقه هستند، باریک و نخی شکل می‌باشند. گل‌های گشنیز کوچک و به رنگ سفید مایل به صورتی در انتهای ساقه به شکل چتر ظاهر می‌شوند.

قسمت مورد استفاده‌ی گیاه، ساقه، برگ و میوه‌ی آن است. میوه‌ی گشنیز گرد و به رنگ زرد کم رنگ می‌باشد. بوی تازه‌ی آن مطبوع نیست و تقریباً بد بو است، ولی بر اثر خشک شدن، خوش بو می‌شود. حتی نام لاتین گشنیز (Coriander) از لغت یونانی Korio مشتق شده که به معنی بدبو است.

مواد چرب گشنیز مرکب از اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید لینولئیک و اسید پتروسه لینیک است.

در برگ‌های خشک گشنیز مقدار زیادی ویتامین A و C یافت می‌شود.

خواص طبی گشنیز

گشنیز و تخم گشنیز از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.

o      تخم گشنیز را پودر و به نسبت مساوی با شکر و یا عسل مخلوط کنید، برای تقویت بدن بسیار مفید است.

§       ۲معده را تقویت می‌کند.

§       خوردن تخم گشنیز با غذا به هضم غذا کمک می‌کند.

§       نفخ و گاز معده را از بین می‌برد.

§       ادرارآور است.

§       برای برطرف کردن تشنج مفید است.

§       قاعده آور است.

§       کرم‌های معده و روده را از بین می‌برد.

§       برای برطرف کردن بیماری صرع مفید است.

§       آن‌هایی که با عجله غذا می‌خورند و مقداری هوا را با غذا به داخل معده می‌فرستند، باید حتماً با غذا مقداری تخم گشنیز بخورند.

§       برای برطرف کردن تب تیفویید مفید است.

§       خاصیت ضد باکتری دارد و بیماری‌های عفونی روده را برطرف می‌کند.

§       تب‌های نوبه‌ای را درمان می‌کند.

§       برای نرم کردن سینه، از جوشانده‌ی تخم گشنیز استفاده کنید.

§       جوشانده‌ی تخم گشنیز خواب آور است.

§       زکام را برطرف می‌کند.

§       تخم گشنیز، شیر را در مادران شیرده زیاد می‌کند.

§       برای تسکین درد دندان تخم گشنیز بجوید.

§       جویدن تخم گشنیز، بوی الکل و شراب را از بین می‌برد.

§       برای برطرف کردن جوش‌هایی که در دهان می‌زند، تخم گشنیز بجوید.

§       تقویت کننده‌ی قلب است.

§       خوردن جوشانده‌ی تخم گشنیز یا تخم گشنییز بوداده، اسهال خونی را برطرف می‌کند.

خواص برگ و ساقه‌ی گشنیز

§       آب گشنیز خواب آور است.

§       جوشانده‌ی تمام گیاه برای برطرف کردن سرفه، سرما خوردگی و سرخک مفید است.

§       مسکن و آرام کننده است.

§       مسمومیت‌های حاصل از مواد پروتئینی را برطرف می‌کند.

§       برای برطرف کردن سرفه و تنگی نفس مفید است.

§       با غذا گشنیز بخورید تا از ترس شدن غذا جلوگیری کند.

§       تشنگی را برطرف می‌کند.

§       حالت تهوع را با خوردن گشنیز برطرف کنید.

§       طحال را تمیز و تقویت می‌کند.

§       برای درمان فتق مفید است.

§       برای برطرف کردن بوی بد دهان و نفس بدبو، سوپ گشنیز بخورید.

§       دل درد را برطرف می‌کند.

برطرف کردن بواسیر

حدود ده گرم تخم گشنیز را در ماهی تابه بریزید و بو دهید (سرخ کنید) تا رنگ آن قهوه‌ای شود، سپس آن را پودر و با سرکه یا شراب مخلوط کنید و چند روز آن را بنوشید تا بواسیر از بین برود.

برطرف کردن دندان درد

حدود ده گرم تخم گشنیز را در چهار لیتر آب بریزید و بگذارید بجوشد تا حجم آن به یک لیتر برسد، آن را کمی سرد کنید و در دهان مزمزه کنید تا درد دندان برطرف شود.

شستن دهان و دندان

یک قاشق چای خوری پودر تخم گشنیز را در یک لیوان آب جوش بریزید و به مدت پنج دقیقه دم کنید، سپس آن را برای شستن دهان، دندان و گلو قرقره کنید.

مضرات گشنیز

اگر در مصرف گشنیز زیاده روی نشود، هیچ گونه ضرری ندارد، ولی مصرف زیاد از حد آن تولید نوعی مستی توأم با خستگی شدید می‌کند و گاهی به خواب عمیق و رخوت و بی‌حسی منجر می‌شود. در بعضی از اشخاص نیز باعث ورم روده، ورم معده و نفریت می‌شود.

تخم گشنیز را می‌توانید از مغازه‌های ایرانی یا چینی خریداری کنید. چینی‌ها گشنیز را جعفری چینی می‌نامند.

منبع : پزشک سنتی



« (خبری قبلی)
(خبری بعدی) »



پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.